Wat is detoxen/sapvasten eigenlijk? en waarom zou ik?

We werken allemaal hard, combineren werk, gezin en een druk sociaal leven alsof het niets is, zitten uren per dag achter een scherm en dan is het soms lastig goed voor jezelf te zorgen, gezond te eten en je batterij op te laden.

Gun jezelf een weekend of een week rust met een detox retraite in combinatie met heerlijke voedzame sapjes, yoga, prachtige wandelingen, meditatie, ademhalingsoefeningen en of even helemaal niks doen.

Waarom zou je eigenlijk willen detoxen?

De-toxen(ont-giften) staat voor het ontdoen van afvalstoffen/toxinen uit het lichaam. Af en toe detoxen is belangrijk omdat je lichaam behoorlijk wat dagelijkse uitdagingen te verwerken heeft. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden, waarbij je lichaam zwaar belast wordt:

-luchtvervuiling
-conserveringsmiddelen
-geneesmiddelen
-alcohol
-tabak
-niet natuurlijke cosmetica
-haar -en lichaamsverzorgende producten
-negatieve gedachten
-stress

Soms lees je berichten dat er twijfels zijn over het detoxen van het lichaam. Het argument dat je lever, nieren en darmen zelf in staat zijn om je lichaam te reinigen wordt vaak opgeworpen. 
Het is zeker waar dat je lichaam in staat is, dit zelf te doen. Wel geloven wij dat je met een detox kuur de normale werking van je lichaam kan ondersteunen.
Ons lichaam heeft namelijk rust nodig om te verteren.  Gelukkig is het lichaam zo uniek dat de lever, onze voeding en een heleboel van die gifstoffen kan verwerken. Alleen is er vandaag de dag wel sprake van een overdadige hoeveelheid gifstoffen die niet allemaal verwerkt kunnen worden. Die grote hoeveelheid slaat zich op in je vetcellen en darmen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken zoals: gebrek aan energie, opgeblazen gevoel. allergieen etc.

Dit is waar detoxen om de hoek komt kijken: Voor onze algehele gezondheid is het van groot belang om regelmatig de opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen met behulp van (sap)vasten. Detoxen is het tijdelijk overgaan op lichtere of vloeibare voeding, groenten en fruitsappen om je spijsverteringsstelsel tot rust te laten komen.

Hoe ziet een detox-kuur eruit?

In het kort ziet zo’n kuur er als volgt uit:
-De voorbereidingsfase (5 dagen)
Tijdens deze fase ga je jouw normale voedingspatroon geleidelijk afbouwen(denk aan minder/geen koffie, geen suikers, geen vlees)

-De detoxfase (3-7 dagen)
Sapvasten met groente en fruitsappen of lichte voeding (mildvasten)

-De opbouwfase (5 dagen)
In deze fase ga je langzaam weer opbouwen met gezonde voeding

Wat kan je tijdens het detoxen verwachten?

Hoofdpijn: Dit is vaak een reactie op het missen van een bepaalde voedingsstof, zoals suiker of cafeine.
Vermoeidheid/ duizeligheid: dit kan ontstaan door een daling van de bloedsuikerspiegel

Wat kan je na het detoxen verwachten?

-Meer energie
-Huid straalt
-Oogwit is witter
-Bevordering van de spijsvertering
-Betere nachtrust
-Enkele kilo’s afvallen

en_USEnglish